Dipòsit d’Aigua

Modernista de

Can Mario

Dipòsit Modernista de Can Mario

Ubicat al centre de la població de Palafrugell, el Dipòsit d’Aigua Modernista de Can Mario és únic a Catalunya, una construcció excepcional dins el món surer, singularitat remarcada pel fet d’ésser Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 2000. Es bastí entre 1904 i 1905, projecte de l’arquitecte General Guitart i Lostalo i estructura metàl·lica construïda pels Talleres del Arquitecto Don Juan Torras de Barcelona.

La necessitat de dipòsits per garantir la pressió de l’aigua en les fàbriques de suro en una època que no hi havia aigua corrent, va fer proliferar aquesta mena de construccions. Però en tot el sector surer català no n’hi ha cap més que, més enllà de la funcionalitat, cuidés els detalls d’imatge. Això es degué a la particular forma de treballar de l’empresa Miquel, Vincke & Meyer. En un moment d’industrialització d’una antiga manufactura artesana, aquesta va voler remarcar la seva potència a través de la imatge.

El dipòsit conserva elements que el permeten atribuir fàcilment a aquest corrent artístic. Destaca la seva part decorativa basada principalment en un espectacular treball de forja, des de la barana de l’escala, que dóna accés fins a la part superior del dipòsit i que puja en espiral al voltant del cos central, fins al coronament superior. És rellevant també l’elegant distribució dels tirants de ferro que li donen esveltesa i un aspecte molt poc comú en aquest tipus de construccions, normalment considerades secundàries i d’aparença molt funcional.

Des de dalt de la Torre Dipòsit es pot gaudir d’unes magnífiques vistes de l’Empordanet i fins i tot en dies clars es pot arribar a veure el coll del Pertús.

EXPOSICIONS I ACTIVITATS

DURANT LA VISITA

Si voleu fer una visita virtual al Dipòsit Modernista de Can Mario cliqueu aquí.

VISITA EN FAMÍLIA

Forns d’aglomerat de suro de la Bòbila Vella

Construïts entre el 1913 i el 1915, foren els primers forns d’aglomerat negre de Catalunya i l’Estat espanyol, i un dels més antics construïts fora d’Estats Units, que es dedicaren a aquesta producció. El producte obtingut s’aconseguia escalfant el serrill de suro a altes temperatures sense cap mena d’aglutinant afegit. Era un producte essencial per l’aïllament tèrmic. Aquests forns, posteriorment, amb la construcció d’una altra planta a la dècada de 1920, es dedicaren a la fabricació de rajoles i aïllaments de vàlvules. Quan a partir de 1920 es va construir la fàbrica coneguda com Bòbila Nova, les antigues instal·lacions de la Bòbila Vella es modificaren per dedicar-se a la fabricació de paviments i recobriments per a tubs i vàlvules de suro aglomerat.

Les façanes exteriors d’aquest espai s’han acabat de rehabilitar el 2014. S’està treballant en la seva museïtzació perquè esdevingui un espai interpretat i obert al públic de manera que pugui ser visitat de forma autònoma, en grups o a través d’activitats d’animació. Aquest espai està gestionat directament pel Museu del Suro.

HORARIS

Del 15 de juny al 12 de setembre
De dimarts a dissabte d’ 11.00 a 13.30 i de 17.30 a 20.00 h
Diumenges d’ 11.00 a 13.30 h
(Últim accés 15 minuts abans de tancar)

Resta de l’any
A convenir amb reserva prèvia.

COM ARRIBAR-HI

Amb bicicleta
El Museu del Suro és membre de la ruta Pirinexus i Vies Verdes. Consulteu els itineraris pel Baix Empordà que us permetran arribar al museu amb bicicleta: Vies Verdes o bé a Pirinexus.

Amb cotxe
Des de Barcelona fins a Palafrugell hi ha 135 km. Cal agafar l’autopista AP7 direcció Girona/França i prendre la sortida 9 (Vidreres / Lloret) anar direcció Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro per la C-35, continuar direcció Palamós (C-31) i prendre la sortida 331 Palafrugell Sud. Des de la frontera amb França fins a Palafrugell hi ha 80 km. Cal agafar l’autopista AP7 direcció Barcelona i prendre la sortida 6 (Girona Nord), anar direcció La Bisbal / Palamós (C-66) i prendre la sortida Palafrugell Nord.

Amb autobús
L’estació d’autobusos de Palafrugell es troba situat al carrer C. Lluís Companys, 2 i connecta el municipi de Palafrugell amb les poblacions veïnes. Es poden consultar preus i horaris aquí i al Tel. 972 61 00 06

Julivia Bus Turístic de Palafrugell
Del 27 de juny al 6 de setembre permet recórrer fàcilment els punts més emblemàtics del municipi (Palafrugell – Llafranc – Tamariu – Calella) sense necessitat d’agafar cotxe. Es poden consultar els preus, els horaris i les rutes aquí.

APARCAMENT

Bicicletes
El museu disposa d’una zona d’estacionament per bicicletes al davant del museu entre el carrer Begur i la Placeta del Museu del Suro.

Turismes
Els turismes disposen d’un pàrquing subterrani de pagament al C/ Begur, just al costat del museu.

Autobusos
Els grups que visitin el museu disposen d’espais d’aparcament per autobusos a la zona habilitada al C/ de la Lluna durant tot l’any i també a la zona Espai Firal a l’Avinguda d’Espanya, excepte juliol i agost. Per a més informació vegeu el plànol de Palafrugell.